Про те, що сухофрукти – цінний продукт харчування, було відомо ще в глибоку давнину. Про це свідчать знахідки археологів та пам’ятки писемності. У наші дні сухофрукти переживають друге народження. Тому що тільки тепер, коли турбота про здоров’я стала правилом хорошого тону, а наша любов до солодкого так і не збирається нікуди зникати, для нас нарешті відкрилися по-справжньому унікальні властивості цього чарівного ласощів.
Концентрат корисних речовин
Сухофрукти – це зневоднені до 20-процентного вмісту свіжі фрукти. Тому калорійність сухофруктів дуже велика – в середньому 275 Ккал. на 100 м. Це в 3-5 разів більше, ніж у вихідних фруктах, причому, 65% калорійності сухофруктів забезпечується легкозасвоюваними вуглеводами.
У сухофруктах немає барвників, стабілізаторів, емульгаторів, нітритів і т.п. Їх можна назвати натуральною біодобавкою.Звичайно, в процесі сушіння частина вітамінів неминуче втрачається, але цінні мікроелементи, такі, як кальцій, залізо, натрій і магній, а також клітковина і пектин, зберігаються в повному обсязі. Тому сухофрукти – це справжній природний концентрат корисних речовин. Так, наприклад, всього 50 г сушеної вишні здатні задовольнити добову потребу в кобальті, вітаміні B6 і магнії, а кілька плодів кураги – в калії і залозі.
Якщо з’їдати в день по п’ять штук чорносливу, інжиру, фініків або кураги, то можна забути про проблеми з кишечником: що містяться в них рослинні волокна протидіють запорів і регулюють роботу шлунково-кишкового тракту. Крім того, вже через 10 днів такої дієти посвіжіє особа, зміцняться нігті і волосся, а все завдяки високому вмісту в сухофруктах кальцію.
Солодкий, але не цукор
Нерідко у багатьох з нас виникає бажання – побалувати себе чимось смачненьким. Як правило, це виливається в намір скуштувати солоденького і штовхає на крайнощі, наприклад, на покупку торта або коробки шоколадних цукерок. Краще тримайте під рукою сухофрукти. Вони солодкі, але в них зовсім не той цукор, який ми звикли називати “білою смертю”, а більш нешкідливі його варіанти – фруктоза і глюкоза. Ці вуглеводи не підвищують рівень інсуліну в крові, як звичайні солодощі. Ось чому їх можна поєднувати з жирами, навіть дотримуючись роздільного харчування.
І нехай сухофрукти калорійні, але, на відміну від солодких десертів, вони є цінним харчовим продуктом, а не джерелом “порожніх калорій”. Якщо вибирати між шоколадом, шматочком торта і сухофруктами, то третій варіант, безумовно, буде більш корисний для здоров’я і менш небезпечний для фігури.
Хороші сушені фрукти
Всі сухофрукти надзвичайно корисні, але кожен – по-своєму.
Фініки, як джерело енергії, перевершують інші сухофрукти. Вони містять усі вітаміни, окрім E і H, але особливо багато в них В5, який підвищує працездатність і посилює концентрацію уваги. До того ж у цих сухофруктах виявлені речовини, близькі по своїй структурі до аспірину. Стародавні цілителі використовували їх для лікування застуди і головного болю.
Інжир – смачний і поживний продукт, який нормалізує діяльність щитовидної залози, а також запобігає розвитку ракових клітин, що підтверджується останніми науковими дослідженнями. Інжир містить ферменти, що стимулюють травлення. У народній медицині його з успіхом застосовують для виведення кишкових паразитів і лікування бронхіту.
Ізюм прекрасно засвоюється організмом і володіє багатьма цілющими властивостями. Його включають у раціон харчування при захворюваннях серцево-судинної системи. Ізюм дуже корисний дітям і людям з ослабленим здоров’ям, так як сприяє підвищенню імунітету. Родзинки містять велику кількість бору, що перешкоджає розвитку остеопорозу, так як при його дефіциті порушується засвоєння організмом кальцію. У ньому також багато калію, магнію і марганцю, який необхідний щитовидній залозі.
Курага (абрикос) сприяє зростанню дитячого організму і має зміцнюючу дію на організм дорослих.Вона містить цукри, органічні кислоти – саліцилову, яблучну, лимонну, провітамін А (каротин), вітаміни С і В. Курага багата солями калію і заліза. Вона надає цілющу дію при ожирінні, захворюваннях серцево-судинної системи і нирок. А завдяки рослинним волокнам курага ідеально очищає кишечник.
Чорнослив має високий рейтинг популярності серед сухофруктів і користується великим попитом завдяки своїй поживності і смаковим якостям. Якщо вологість в чорносливі перевищує 25%, то його обробляють сорбітовой кислотою, яка є природним консервантом і повністю засвоюється організмом. Чорнослив багатий баластними речовинами, а також вітамінами групи В. Він оптимізує вуглеводний обмін, усуває відчуття тривоги, підвищує стійкість організму до стресових ситуацій.
Перш, ніж їсти
Перед вживанням ретельно промийте сухофрукти, після чого замочіть на одну-дві години в холодній воді: в цьому випадку вони краще засвояться. Якщо ви хочете зробити компот із сухофруктів, то залийте їх окропом і щільно накрийте кришкою, а варити їх не треба. Оскільки всі сухофрукти відносяться до категорії концентрованих продуктів, вживати їх потрібно помірно. Особливо це відноситься до фінікам і інжиру – у великих кількостях вони можуть спровокувати головний біль.
Майте на увазі, що ананас, папайя, манго і деякі інші фрукти, які зараз у великій кількості продаються в магазинах, не є сухофруктами в істинному розумінні цього слова. Це цукати, так як їх спочатку зацукровують і потім висушують.
Безперечні переваги
Малий обсяг сухофруктів дозволяє економити місце на кухні і не вимагає громіздкої тари.Сухофрукти можна довго зберігати при кімнатній температурі. Вони не втрачають своїх властивостей протягом року. Єдина вимога: ні в якому разі не тримайте їх у поліетилені, краще помістіть в полотняний мішечок, попередньо замочений у міцному соляному розчині, а потім висушений. Це захистить їх від гниття. Сухофрукти зручно брати з собою в дорогу, на відпочинок або на роботу – вони не течуть, не мнуться і при цьому поміщаються в будь-яку сумку.
Щоб не переїдати, перед обідом або вечерею перекусіть сухофруктами. Містяться в них прості вуглеводи швидко проникають в мозок і створюють відчуття ситості.