Сухофрукти – це найцінніший продукт для нашого організму.Висушені на сонці або промисловим способом, але вони зберігають масу вітамінів і елементів, які необхідні для підтримки здорового тіла і духу. Їжте сухофрукти щодня і забудете про хвороби. Сушені ягоди і фрукти містять близько 70% вуглеводів.Насамперед, це легкозасвоювані види цукрів (виноградний і фруктовий), які швидко потрапляють у кров і сприяють виробленню енергії.
Якщо порівнювати свіжі фрукти та сушені, то в останніх, концентрація вітамінів і мікроелементів більше, але не забувайте, що і калорійність теж збільшується в рази. Користь сухофруктів і рецепти лікування представлені в цій статті.
калорійність | вуглеводи | вітаміни і мікроелементи | |
Айва | 260 | 65 | вітаміни А, групи В, С, Е, РР, калій, пектин, яблучна і лимонна кислота |
Банани | 245 | 54 | вітаміни А, групи В, С, Е, залізо, калій, клітковина, натрій, магній, фосфор |
Вишня | 292 | 73 | вітаміни В1, В6, С, залізо, кобальт, магній, мідь, |
Груша | 246 | 62,1 | вітаміни А, групи В, К, залізо, калій, мідь, цинк |
Диня | 340 | 68,2 | вітаміни А, групи В, С, РР, залізо, калій, кальцій, натрій, хлор |
Ізюм | 296 | 78,47 | вітаміни В 1 і С, залізо, кальцій, каротин, протеїни, рибофлавін |
Інжир (фіги) | 249 | 63,87 | вітаміни групи В, С, РР, залізо, калій, кальцій, каротин, магній, пектин |
Полуниця | 286 | 7,02 | вітамін С, каротин, пектин, лимонна і фосфорна кислота |
Курага, урюк | 241-278 | 62,64-67,5 | залізо, калій, кальцій, органічні кислоти, пектин, фосфор |
Персик | 275 | 68,5 | вітамін С, К, Е, каротин, калій, кальцій, фосфор, магній |
Фініки | 282 | 75,03 | залізо, калій, нікотинова і фолієва кислота |
Чорнослив | 264 | 65,6 | антиоксиданти, вітаміни В1, В2, С, каротин, пектин, фолієва кислота |
Яблука | 273 | 68 | вітаміни В 2, В 6, Е, С, залізо, кальцій |
Айва – застосовують при шлунково-кишкових захворюваннях, для поліпшення роботи травного тракту, при хворобах печінки.
Банани – очищають організм від шлаків і токсинів, мають сечогінну і послаблюючу ефектом, знижують артеріальний тиск, допомагають у боротьбі з набряками.
Вишня – використовується для попередження і лікування недокрів’я, полегшує токсикоз під час вагітності, має протизапальний ефект.
Груша – корисна при порушенні функції підшлункової залози, розладах кишечника, захворюваннях сечовивідних шляхів, порушення серцевого ритму.
Диня – вживайте при виснаженні організму і недокрів’ї, проблемах з серцево-судинною системою, розладі травлення.
Ізюм – захищає організм від розвитку остеопорозу і хвороби щитовидної залози, хвороби зубів і ясен, зміцнює нервову систему, допомагає впоратися з депресією, необхідний людям зі зниженим тиском, нормалізує сон.
Інжир – допомагає при бронхіальній астмі, захворюваннях серцево-судинної системи, анемії, нормалізує роботу щитовидної залози, попереджає розвиток ракових клітин.
Полуниця – ягода корисна при подагрі, недокрів’ї, при деяких хворобах органів дихання і шлунково-кишкового тракту.
Курага – допоможе при анемії, зміцнить зір і волосся, поліпшить загальне самопочуття організму і шкірний покрив.
Персик – допомагає відновити сили, зміцнює ослаблений імунітет, налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту, помічник серця, бореться зі зморшками і робить шкіру пружною.
Фініки – мають протизапальний ефект, підсилюють потенцію, є антидепресантом.
Чорнослив – знижує тиск, регулює обмін речовин, налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту, покращує стан шкіри, допомагає при атеросклерозі, підвищує потенцію і покращує пам’ять.
Яблука – покращують травлення і роботу кишечника, позитивно впливають на нервову систему, зміцнюють пам’ять і запобігають старече недоумство, попереджає розвиток недокрів’я, допомагають знизити артеріальний тиск.
Користь сухофруктів очевидна, тому і рецептів на їх використання дуже багато. Візьміть на замітку, можливо і вам вони згодяться теж.
При бронхіті
- Візьміть 2 склянки молока і 6-7 плодів інжиру. Прокип’ятіть протягом 10-15 хвилин на повільному вогні. Пийте в теплому вигляді по півсклянки 3 рази на день.
- Візьміть родзинки, промийте і залийте 1 склянкою окропу. Прокип’ятіть 5-10 хвилин.Протягом дня пийте по декілька ковтків в теплому вигляді.
При запорах
- Промийте по 1 склянці інжиру, кураги і чорносливу без кісточок. Пропустіть через м’ясорубку. У масу додайте 2 столові ложки соку алое і 100 грам меду. Перемішайте, складіть у скляну банку і зберігайте в холодильнику. Вранці натщесерце з’їдайте по 1 столовій ложці суміші, запиваючи холодною кип’яченою водою (досить пів склянки).Постарайтеся не їсти протягом півгодини.
- Промийте чорнослив і залийте 1 склянкою окропу. Залиште настоятися на ніч. Випивайте вранці натщесерце та ввечері перед сном по півсклянки.
При набряках
- Пол склянки кураги залийте 1 склянкою окропу і варіть на повільному вогні 20 хвилин.Відставте і дайте настоятися 3 години. За 1 годину до їжі, вранці і ввечері, приймайте по ¼ склянки.
При авітамінозі
- Щодня з’їдайте по 200 грам будь-яких сухофруктів, але не забудьте, щоб серед інших, обов’язково був чорнослив.
Для профілактики простудних захворювань
- Візьміть по пів склянки родзинок, кураги, чорносливу, 1 лимон зі шкіркою. Все пропустіть через м’ясорубку і додайте півсклянки меду. Зберігайте в скляній тарі в холодильнику.Приймайте щодня по 1 столовій ложці.
При анемії
- 1 склянку сухих яблук залийте 2 склянками води і варіть з моменту закипання 30 хвилин.Дайте настоятися протягом 1 години. Пийте 3 рази на день (курс 30 днів).
При застуді і головних болях
- Хочете позбутися головного болю? Рецепт такий: з’їдайте щодня по 4-6 фініків.
При підвищеному рівні цукру в крові
- Замініть солодке родзинками або курагою. Достатньо вживати в день по півсклянки сухофруктів.
При тромбозах
- Включіть у свій ранковий щоденний раціон 5-6 штук інжиру.
Сухофрукти – це не панацея, це помічник. Здоровий глузд потрібен у всьому, і в лікуванні в першу чергу, тільки в цьому випадку ви принесете користь організму.