Чорнослив – корисні властивості.
Чорнослив – це сушені плоди сливи, найчастіше з сортів ренклод і угорка. Для отримання якісних сухофруктів вибирають самі спілі і солодкі плоди сливи. Сушать чорнослив на пару, попередньо бланшують в киплячій воді. При цьому корисні властивості сливи зберігаються в цьому продукті.
Чим корисний чорнослив? Чорнослив є найпопулярнішим і споживаним з усіх відомих нам сухофруктів. Користь організму чорнослив надає завдяки що містяться в його складі пектинових речовин, рослинної клітковини, органічних кислот, цукру. Багатий вітамінами В1, В2, С, РР, провітамін А, містить калій, натрій, магній, фосфор, залізо.
Чорнослив має властивість пригнічувати ріст хвороботворних мікробів: сальмонелу і кишкову паличку. Його можна використовувати в продовженні свіжості м’яса. Вживають чорнослив як окремо, так і в складі багатьох блюд, напоїв. Без нього неможливо уявити компоти, м’ясні страви. Він також додасть пікантний смак приготовленого вами плову. Допоможе при запорах, корисний для всього шлунково-кишкового тракту, делікатно очистить організм. Завдяки своїм дієтичним властивостям позбавить вас від двох – трьох зайвих кілограмів. Продукт цей показаний при захворюваннях ротової порожнини, нормалізує кров’яний тиск, підвищує працездатність, бореться з онкологічними захворюваннями і в цілому надає омолоджуючу дію на організм.
Шкода чорносливу і протипоказання.
Шкода ж чорнослив може завдати тільки при зловживанні ним при цукровому діабеті та ожирінні. Так само не рекомендується його вживати годуючим мамам, так як у грудних дітей чорнослив може викликати розлад шлунку. Але це все стосується тільки натурального, не обробленого хімікатами чорносливу !
Як вибрати чорнослив?
Справжній, корисний чорнослив має бути чорного кольору, бути солодким, з невеликою кислинкою і не повинен гірчити! Ось один із способів перевірки: чорнослив потрібно замочити на пів годинки і справжній при цьому місцями побіліє, а оброблений – ні.
Якщо ж чорнослив має темно-сірий блискучий колір, то він оброблений гліцерином. Це робиться для поліпшення його товарного вигляду. Блищати чорнослив може так само і від обробки яким-небудь жиром невідомого походження! У чорносливу не повинно бути кавового відтінку, який говорить про те, що сухофрукт був обшпарити окропом і вітамінів в ньому в кращому випадку мало! Виробники роблять це для того, щоб продезинфікувати і щоб продукт краще зберігався. І в слідстві такої обробки чорнослив крім коричневого відтінку ще починає гірчити на смак.
Варто відзначити ще й те, що в чорносливі висушеному з кісточкою зберігається більше корисних речовин!